Brambory se slaninou a nivou

Další z jídel, kde základním pilířem jsou brambory. Ochucené anglickou slaninou a plísňovým sýrem jsou delikatesou a to i pro mě, téměř odpůrce nivy. Než ohrnete leckteří své rypáčky, pojďme si recept vyzkoušet, abychom věděli, čím hodláme pohrdat.

Budeme potřebovat:

  • 8 brambor
  • 1 větší cibuli
  • 30 dkg anglické v celku
  • 4 vejce
  • sůl, pepř
  • 20 dkg nivy
  • strouhaný sýr eidam či gouda
  • sladká paprika
  • olej

Příprava:

  • Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme lehce vychladnout.
  • Poté je oloupeme a protlačíme přes bramborové sítko, popřípadě pokrájíme na menší kousky.
  • Anglickou slaninu si nakrájíme na kostičky.
  • Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
  • Nastrouháme si nivu.
  • A jde se tvořit:
  • Na pánvi si rozpálíme olej a na něm osmahneme cibulku s anglickou slaninou.
  • Po osmahnutí dáme do mísy, přidáme brambory, nastrouhanou nivu, osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.
  • Vymažeme si pekáček a směs z mísy do něj rovnoměrně rozprostřeme.
  • V jednotlivých rozích uděláme dlaní menší důlky, do kterých vyklepneme po jednom vejci.
  • Vejce lehce opepříme a zaprášíme paprikou. Již nesolíme, niva je slaná dostatečně.
  • Posypeme strouhaným sýrem.
  • Dáme to trouby zapéct při 160 stupních na 10 minut, do zezlátnutí sýra.

A je hotovo. Opět jedna luxusní záležitost, tak tedy dobrou chuť.