Brambory se slaninou a nivou
Další z jídel, kde základním pilířem jsou brambory. Ochucené anglickou slaninou a plísňovým sýrem jsou delikatesou a to i pro mě, téměř odpůrce nivy. Než ohrnete leckteří své rypáčky, pojďme si recept vyzkoušet, abychom věděli, čím hodláme pohrdat.
Budeme potřebovat:
- 8 brambor
- 1 větší cibuli
- 30 dkg anglické v celku
- 4 vejce
- sůl, pepř
- 20 dkg nivy
- strouhaný sýr eidam či gouda
- sladká paprika
- olej
Příprava:
- Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme lehce vychladnout.
- Poté je oloupeme a protlačíme přes bramborové sítko, popřípadě pokrájíme na menší kousky.
- Anglickou slaninu si nakrájíme na kostičky.
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
- Nastrouháme si nivu.
- A jde se tvořit:
- Na pánvi si rozpálíme olej a na něm osmahneme cibulku s anglickou slaninou.
- Po osmahnutí dáme do mísy, přidáme brambory, nastrouhanou nivu, osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.
- Vymažeme si pekáček a směs z mísy do něj rovnoměrně rozprostřeme.
- V jednotlivých rozích uděláme dlaní menší důlky, do kterých vyklepneme po jednom vejci.
- Vejce lehce opepříme a zaprášíme paprikou. Již nesolíme, niva je slaná dostatečně.
- Posypeme strouhaným sýrem.
- Dáme to trouby zapéct při 160 stupních na 10 minut, do zezlátnutí sýra.
A je hotovo. Opět jedna luxusní záležitost, tak tedy dobrou chuť.