Bábovka ze základky
Recept na tuto bábovku se traduje již od školních lavic. A protože se nejednalo o žádný výplod pubertální fantazie, nýbrž o opravdu chutný dezert, dnes si jej představíme:
Budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky 
- 1 hrnek moučkového cukru 
- 1 vanilkový cukr 
- 1 prášek do pečiva 
- 1 smetanu ke šlehání 
- 3 vejce 
- cca hrnek až dva mléka 
- olej nebo tuk na vymazání formy 
- a trošku polohrubé mouky na vysypání formy (můžeme nahradit strouhankou) 
Postup:
- Formu si vymažeme olejem nebo tukem a vysypeme troškou mouky, přebytek vysypeme 
- Mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme s vejci a smetanou 
- Důkladně promícháme a přidáme tolik mléka, aby těsto nebylo řídké, přesto vláčné a pomalu teklo 
- To pak vlijeme rovnoměrně do formy 
- Dáme péct na 160 stupňů cca na 45 minut 
- Bábovku kontrolujeme špejlí a pokud se nám těsto na ni nelepí, je upečeno 
- Po vyndání necháváme bábovku ve formě chviličku vychladnout, poté si nožem opatrně uvolníme strany a otočíme 
- Přes formu dáme ve studené vodě namočený hadr a bábovka nám krásně z formy vyjede sama 
Zaprášíme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě, čaji nebo jen tak. Jako za našeho mládí u babičky...
… dobrou chuť.
